Wat is haptonomie?

Haptonomie is vrij vertaald de leer van de tast. Onze grootste zintuig is onze tast, onze huid voelt meer dan we ons soms realiseren. Je kunt immers niet niet-voelen.

Met onze tast voelen wij wat er buiten ons lichaam zich bevindt. Maar we voelen er ook mee naar binnen. Op die manier kunnen wij voelen wat iets met ons doet. Al voelend verbinden wij onszelf met de de buitenwereld, zowel in relaties met anderen als met de tastbare wereld. 

In de relatie met de ander,
leer je jezelf kennen.

In de haptonomie word er gewerkt aan het evenwicht tussen denken en voelen. Hoe voelt het voor jou? Hoe ga jij met jezelf om en met anderen?

Als jouw vermogen om je te verbinden niet goed is ontwikkeld, of beschadigd is geraakt, is het moeilijk om echt contact te maken of te ervaren met anderen en jezelf. 

Vaak zie je dat het denken dan overheerst, je kunt je dan verwijderd voelen van jezelf. Dit heeft invloed op hoe je je voelt en het kan leiden tot ontevredenheid, tot onrust, tot verstoorde relaties en tot het ontstaan of verergeren van lichamelijke en/of psychische klachten.

Dan kan ik je leren om weer “te ervaren” en contact te maken met jezelf en/of met anderen.

In een haptonomisch contact leer je weer opnieuw te “luisteren” naar je eigen lichaam door serieus te nemen wat je voelt in zo’n contact.

Door meer te luisteren naar wat je van binnen voelt en beleeft, zul je makkelijker keuzes kunnen maken die goed voelen en zul je je minder laten leiden door wat men van je verwacht.

Zo blijf je dichter bij jezelf en komen jouw gevoel en je denken meer in balans. Je leert hoe je keuzes kunt maken die bij jou passen. Niet de keuzes waarvan je denkt dat je omgeving van jou verwacht, maar jouw eigen keuzes.